Продавці кажуть: у ціні ягода може ще впасти – цього сезону для неї багато і вологи, і сонця

Полуничний сезон. Перша весняна ягода на всіх ринках. Полуниця вже чудово продається та й ціна на неї потроху падає. Цього року господарі хваляться щедрим урожаєм. А погода сонячна, то ягода ще й дуже солодка. Про цьогорічний сезон Яна Лимаренко розповість.

Пані Надія збирає полуницю, сьогодні – на продаж. Невелику ділянку з ягодою обробляють разом із чоловіком. Тут три сорти – рання, середня та пізня, яка поки що квітне. Господарі кажуть: нині лише початок сезону.

Сезон полуниці у розпалі: як вирощують ягоди на Черкащині та по якій ціні продають (Відео)

Грядки з полуницею встелені агроволокном, щоби бур'ян не ріс, а ягоди були чистими. Пані Надія каже: ягоди ніяк не обробляють, лише регулярно поливають.

"Гарний врожай, це ж перша пішла, гарна яка, це ж не то що вона, це ж гарна така, як ото на базарі купляють люди і кажуть що, така велика, це її чимось підкорили чи що – не вірте, може і підкормлюють чимось, але якщо гарний сорт – то сама по собі така росте", – запевняє Надія Нестеренко.

Худяки, Леськи та Сагунівка вважаються полуничним раєм на Черкащині, адже ця ягода тут є на кожному городі.

Ранок – час збору полуниці, у кого великі ділянки – починають о 5-й. Переходимо через городи до пані Ніни.

У компанії кота пані Ніна збирає свій урожай. Каже: доки є полуниця – з чоловіком сніданку не готують.

"Я, наприклад, уже наїлась, він прийшов, отут сів на плантацію на найкращу спочатку, люди найкращу на продаж, а він де найкращу, отако раз, посмакував", – розповідає жінка.

Господарка каже: ягід саджає небагато, тож на ринок возить по кілька ящиків перекупникам. Вони скуповують ягоду по 60 гривень за кілограм. Говорять: цього року полуницю купують гірше.

"Це ж зразу її треба виполоть, потім розстелиться, потім поливать і поливать, але зараз не поливаємо, бо ягідка пішла і вона буде гнить, а як напали ще шпаки, то оце навісили захист, вони до того клювали, нема ж ні вишень нічого, і вони почали пастися", – бідкається пані Ніна.

На ринку полуниця вже на всіх рядах. Ціни від 70 гривень, найдорожча по 120. А на початку сезону, два тижні тому, перші ягоди продавали і по 270. Пані Ніна торгує власною полуницею із села Чернявки. Каже: родина вже наїлася, залишки – на базар.

"Беруть, для себе трошки вирощуємо, ми ні кропимо нічого, у нас дітки маленькі, навіть можна не мить, така дуже у нас", – переконує Ніна Супрун.

Катерина привезла свою полуницю із села Леськи. Каже: універсальних правил для вибору ягоди немає, покупці беруть кому що подобається. Але цього сезону краще розбирають дрібну ягоду. Покупців поки що не багато.

"Чим пахне, завжди питають, а можна понюхати, порекомендувати по поводу вареннячка може щось би зварити, якщо на варення – краще вибирати дрібну, а якщо на компотики або на джеми – то треба плотніша, вона попадатиметься кусочками – то більша звичайно", – пояснює продавчиня Катерина Керносенко.

Продавці кажуть: у ціні ягода може ще впасти – цього сезону для неї багато і вологи, і сонця.

Яна Лимаренко, Оелкснадр Лісовий, Черкаси, "5 канал"

Дивіться також відео: Допоможуть зберегти врожай: аграрії Чернігівщини отримали рукави для зберігання зерна.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Джерело